• ©Gemeente Den Haag
    05/05/2022
    12:15

    Vrijheid is niet vanzelfsprekend

    Europa heeft na het einde van de Tweede Wereldoorlog tot drie maanden geleden nog nooit zo’n lange periode van vrede en toenemende vrijheid gekend. Hierdoor zijn we vrede en vrijheid in Europa een beetje vanzelfsprekend gaan vinden. Toen er ziekenhuizen in Afghanistan en Irak gebombardeerd werden waren we gechoqueerd, maar niet gealarmeerd. Sinds de invasie van Oekraïne is vrijheid echter een tastbaarder begrip geworden. De Europese waarden zoals democratie, een onafhankelijke rechtsorde en mediavrijheid zijn niet meer zo vanzelfsprekend als we ooit dachten en we moeten inzien dat deze waarden ook in ons land toenemend onder druk komen te staan.

    Lees verder; klik hier…
  • ©Niels Goedegebure
    25/03/2021
    10:26

    Minder is meer: fuseer!

    Het is merkwaardig. Bijna iedereen lijkt de versplintering en verlamming van de Nederlandse politiek zat te zijn. Ingewikkelde formaties, kleine kamerfracties, een minder duidelijk verhaal. Links Nederland lijdt er na deze verkiezingsuitslag het zwaarst onder. Maar tegelijkertijd lijkt er angst te heersen voor dé onvermijdelijke oplossing om hier sterker uit te komen. Dit taboe moet doorbroken worden. Minder is meer: fuseer!

    Lees verder; klik hier…
  • © NeONBRAND
    27/11/2020
    12:07

    Het Goude Oude

    Donderdagochtend. Het is weer tijd voor online les. Ik word wakker en mijn ochtendroutine kickt in. Ik doe mijn wekker uit. Snel mijn koffie zetten en smeer een lekker bammetje. Ik hoef toch niet naar school te fietsen door corona, dus dan kan ik net zo goed mijn broodje eten tijdens de les.

    Lees verder; klik hier…
  • © Markus Spiske
    17/10/2020
    11:14

    Open brief: Jelmer Peetoom

    Beste JS’er,

    Met de aankomende verkiezingen in maart 2021, is het weer tijd voor Nederland om een nieuwe tweede kamer te kiezen. Een van de grootste stijgers in de peilingen is het Forum voor Democratie (FvD), een partij die openlijk op komt voor een intolerante samenleving waar de ‘gewone Nederlander’ weer centraal moet staan en bijna alle huidige problemen in de samenleving veroorzaakt of versterkt worden door de stroom van niet-westerse immigranten in Nederland. Zelfs het blanke, boreale, ras wordt met uitsterven bedreigd door deze immigranten. Helaas is de FvD niet de enige partij die dit geluid uit. Sinds de oprichting van zijn partij in 2006, verkondigt Wilders hetzelfde. Na de alarmerende overwinning in 2016 is de PVV de op een na grootste partij en in de huidige peilingen doen ze het alleen maar beter. Hoe moeten we hier als partij en PJO mee omgaan? Moeten we dit tolereren?

  • 12/08/2020
    09:09

    LAVA zoekt nieuwe hoofdredacteur!

    Aankomend Congres heeft ieder lid de mogelijkheid om te solliciteren voor een van de mooiste functies binnen de vereniging: hoofdredacteur van de LAVA! Na deze functie twee jaar te hebben vervuld, neemt onze gewaardeerde hoofdredacteur Jasper afscheid. Als hoofdredacteur draag je zorg voor ons ledenblad, stuur je redacteuren aan en denk je na over het grotere plaatje. We zoeken een gedreven persoon met taalgevoel, een scherpe pen en een flinke dosis enthousiasme, creativiteit en organisatietalent. Eerdere journalistieke ervaring is een pre, maar geen harde eis. Meer informatie over het hoofdredacteurschap en de sollicitatieprocedure is te vinden in de Eerste Congreskrant.

    Lees verder; klik hier…
  • 01/08/2020
    14:20

    ‘Een pleidooi om met elkaar te praten’

    Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat er ophef ontstaat wanneer gastdocenten worden aangekondigd door scholen. Daar gaan we dan een aantal dagen boos om zijn met elkaar, waardoor de desbetreffende persoon zich genoodzaakt voelt om niet meer te komen. Dit ritueel zien we steeds vaker terug anno 2020, ondanks dat onderwijsinstellingen betogen voor discussie te zijn. Ik stel daarom graag voor om politieke discussies gewoon met elkaar te voeren in plaats van zonder elkaar.

    Lees verder; klik hier…
  • 23/07/2020
    10:37

    In God We Trust: Waarom idealen niet alleen op de ander gebaseerd mogen zijn

    Essay over het belang van voor je eigen idealen te staan

    Op 21 juni 2020 ging er een schok door het CDA. Op die dag kandideerde Mona Keijzer zich voor het lijsttrekkerschap van de partij, met de boodschap dat zij FvD niet zou uitsluiten als coalitiepartner. “Als je [FvD uitsluit], lever je je wel erg op een presenteerblaadje uit aan GroenLinks, D66 of PvdA. En daar zitten ook nog wel een paar visies op Nederland die de mijne niet zijn”, aldus Keijzer. Nu is het wellicht geen nieuws dat de oerconservatieve Keijzer niet staat te springen om progressief beleid uit te voeren, maar met deze actie ontketende ze wel degelijk iets wonderbaarlijks.

    Lees verder; klik hier…
  • 09/07/2020
    10:51

    Kirsten van den Hul: “De tweedeling in ons onderwijs begint al heel vroeg”

    Een interview met PvdA-Kamerlid en onderwijswoordvoerder Kirsten van den Hul

    De kwaliteit van primair, voortgezet en hoger onderwijs staat onder druk. Het lerarentekort groeit en de kansenongelijkheid dreigt toe te nemen, aldus Kirsten van den Hul. De PvdA heeft kritiek op het kabinetsbeleid, maar welke visie heeft de PvdA zélf op het onderwijs?

    Lees verder; klik hier…
  • 04/07/2020
    12:34

    ‘Op onderwijsgebied kan Nederland nog veel leren van Finland’

    Nederland, neem een voorbeeld aan Finland, en neem het vak leraar weer serieus! Jarenlang was Finland het meest efficiënt op het gebied van onderwijs: korte dagen, hoge scores. In 2018 studeerde ik een semester in Finland om te leren over die betere lestechnieken, maar ik leerde eigenlijk iets heel anders. Sindsdien weet ik dat de culturele en historische verschillen zo groot zijn, dat mijn missie van onderwijsverbetering voor mijn eigen toekomstige klassen niet zo eenvoudig was. Een heel systeem moet namelijk worden veranderd.

    Lees verder; klik hier…
  • 16/05/2020
    17:21

    Jan Pronk: “Wie vecht er nog voor mensen buiten Nederland?”

    Een goed gesprek met oud-minister Jan Pronk

    In kabinet Rutte II werd er flink bezuinigd op ontwikkelingshulp, reden voor oud-minister Jan Pronk om zijn PvdA-lidmaatschap op te zeggen. Wanneer PvdA-stemmers kritiek hadden op dat kabinet, ging het vooral over binnenlandse aangelegenheden: bezuinigingen op sociale werkplaatsen en de zorg, niet zozeer over de teloorgang van solidariteit over de grens. Hoe is dit te verklaren? Wat is de staat van ontwikkelingshulp in 2020? En wat is de rol van de sociaaldemocratie? Genoeg redenen voor een goed gesprek met Jan Pronk.

    Lees verder; klik hier…
  • 12/05/2020
    11:00

    Gelijke scholen bieden gelijke kansen

    Over hoe vroege schoolkeuze ongelijkheid in de hand werkt — en hoe
    het in Noorwegen anders geregeld is.

    Lees verder; klik hier…
  • 22/04/2020
    12:30

    Betrokkenheid op afstand

    Zes vragen over hoe leraren in het voortgezet onderwijs lesgeven tijdens de coronacrisis

    Philip Dubbeldam is docent geschiedenis en levensbeschouwelijke vorming aan het Vlietland College in Leiden, waar hij voornamelijk les geeft aan onderbouwklassen mavo en havo. Philip geeft in tijden van de coronacrisis, net zoals alle andere docenten in het voortgezet onderwijs, zijn lessen online en op afstand. Hoe houd je contact met leerlingen op afstand? Hoe toets je hun prestaties en op welke manier ga je om met ongelijkheid tussen leerlingen?

    Lees verder; klik hier…
  • 11/04/2020
    09:16

    Holocaust in het onderwijs: meer dan een tijdvak alleen

    Het zijn klassieke voorbeelden van oral history: waar ouders kinderen maar mondjesmaat vertelden over hun eigen oorlogservaringen, kreeg een nieuwe generatie kleinkinderen deze verhalen vaak wel te horen. Een meer sprekende vorm van geschiedenisles valt nauwelijks te bedenken. Maar terwijl we 75-jaar bevrijding vieren, markeert dit ook een naderend einde van deze mondelinge overdracht van het verleden. Steeds meer directe ooggetuigen ontvallen ons terwijl Joodse organisaties waarschuwen voor toenemend antisemitisme. Hoog tijd om te kijken hoe nieuwe generaties alsnog verbonden kunnen worden met deze belangrijke geschiedenis, op een eigentijdse wijze. 

    Lees verder; klik hier…
  • 03/04/2020
    09:44

    Passend Onderwijs: geslaagde inclusie of weerbarstige praktijk?

    Tijdens de invoer van Passend Onderwijs door kabinet Rutte II in 2014 waren de doelstellingen nobel: de meeste leerlingen die normaal gesproken naar het speciaal onderwijs zouden doorstromen, krijgen passend onderwijs aangeboden op een reguliere school. Meer dan vijf jaar na de invoering van de Wet Passend Onderwijs is men echt tot het bot verdeeld over de wet. Wat is er aan de hand met passend onderwijs?

    Lees verder; klik hier…
  • 31/03/2020
    10:13

    Tjeerd van Dekken: ‘‘Het is aan mij om tweedelingen in de maatschappij te voorkomen.’’

    Een interview met ras-PvdA’er Tjeerd van Dekken

    Tjeerd van Dekken (52) is een sociaaldemocraat in hart en nieren. Als tegendraadse tiener streed hij in Marum al tegen onrechtvaardigheid in de samenleving. Werk dat hij, na jarenlang actief te zijn geweest in de Tweede Kamer, sinds mei 2019 voortzet als gedeputeerde in zijn geboorteprovincie Groningen. De LAVA sprak hem onder andere over zijn werk als gedeputeerde, zijn kijk op de Jonge Socialisten (JS), de LAVA en de bevingenproblematiek in Groningen.

    Lees verder; klik hier…

Contact

Wil jij ook meeschrijven met de Lava? Of heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van een column, artikel of andere schrijverij? Neem dan contact met ons op via onderstaande e-mailadres. Voor vragen over de Jonge Socialisten in de PvdA kan je terecht op hun website: www.js.nl.

E-mailadres: lava@js.nl

Lees verder; klik hier…
Copyright 2020 - Jonge Socialisten in de PvdA