Joachim Cornielje – ‘De JS kan een verfrissende nieuwe wind zijn’

Gepubliceerd op 02/06/2019
Geschreven door

De stembussen zijn geopend: de komende periode kiezen JS’ers de nieuwe voorzitter. De Lava sprak de kandidaten over hun ambities, dromen en voorbeelden. Maak hieronder kennis met kandidaat Joachim Cornielje (22) uit Utrecht.

Waarom heb je besloten om je kandidaat te stellen?
“Omdat ik geloof dat we met de JS heel veel kunnen bereiken. Als JS kunnen we een jong, kritisch en links geluid zijn tegen de huidige (rechtse) politieke status quo in. Ik zou dat podium willen gebruiken om een links alternatief te bieden. De JS kan een verfrissende nieuwe wind zijn, zelfs in een tijd waar rechts te vaak domineert kunnen we met onze overtuiging, acties en plannen Nederland écht naar links trekken.”

Wat maakt jou de meest geschikte/ beste kandidaat om de komende periode voorzitter te zijn van de JS?
“Ik heb nu twee jaar ervaring als voorzitter bij de Jonge Socialisten Utrecht. Ik heb daar buitengewoon veel van geleerd met betrekking tot organiseren, activeren en in de media komen. Deze ervaring wil ik graag inzetten om de JS op een hoger plan te brengen.”

Wat moet er tijdens jouw voorzitterschap sowieso veranderen binnen de JS?
“Honderd procent zeker zichtbaarheid. Wanneer mensen niet weten waar de JS mee bezig is, wat voor meerwaarde heb je dan nog in de politiek?”

Wat is op dit moment het belangrijkste sociale vraagstuk in Nederland?
“Ik vind het lastig om te zeggen: ‘Dit is het belangrijkste probleem’, want er zijn veel problemen in Nederland en die zijn allemaal belangrijk. Maar als je toch een antwoord wil zou ik gaan voor ongelijkheid in combinatie met klimaatverandering. Deze twee problemen zijn ook met elkaar verbonden, zo blijkt bijvoorbeeld dat de armste Nederlanders het meest betalen aan het aanpakken van klimaatverandering.”


Wat is jouw levensmotto?
“Ik vind ‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap’ een mooi uitgangsprincipe.”

Wie is jouw (politieke) voorbeeld? En waarom?
“Zijn er heel veel. Uit de geschiedenis heb ik veel bewondering voor Franklin Roosevelt, Churchill en Lyndon Johnson. In Nederland heb ik veel respect voor Den Uyl, hij is namelijk de enige politicus die ooit een links kabinet heeft geleid in Nederland.”

Wat is jouw favoriete kunstwerk?

“Ik hou ontzettend veel van de schilderijen van Dali. Ik vind het zogenaamde ‘Surrealisme’ waarin dingen worden geschilderd die eigenlijk niet kunnen heel erg gaaf. Schilderijen van Dali zijn dan ook spannend om naar te kijken omdat er veel gebeurt en het spannend blijft. “

categorieën: JS Voorzittersverkiezingen 2019
tags: , ,

Contact

Wil jij ook meeschrijven met de Lava? Of heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van een column, artikel of andere schrijverij? Neem dan contact met ons op via onderstaande e-mailadres. Voor vragen over de Jonge Socialisten in de PvdA kan je terecht op hun website: www.js.nl.

E-mailadres: lava@js.nl

Lees verder; klik hier…
Copyright 2020 - Jonge Socialisten in de PvdA