‘Waarom de JS zich moet aansluiten bij Coalitie-Y’

Gepubliceerd op 17/09/2019
Geschreven door

We lenen om te studeren, geraken niet aan een woning en het klimaat gaat naar knoppen. Én we kijken ernaar. Allemaal problemen die jongeren en jongvolwassenen ervaren of waarschijnlijk gaan ervaren. Toch zouden wij de Jonge Socialisten niet zijn als we veranderingen willen afdwingen. Dat doen we bijvoorbeeld door druk uit te oefenen op onze moederpartij, maar ook door evenementen te organiseren, petities te starten of op een andere manier maatschappelijk betrokken te zijn. Ik was dan ook erg teleurgesteld toen we op 3 september een mail kregen waarin stond dat het bestuur heeft besloten om zich niet aan te sluiten bij het jongerenmanifest van Coalitie-Y.

Coalitie-Y is een samenwerking van jongerenorganisaties en politieke partijen die hedendaagse problemen voor mensen tussen de 15-35 jaar willen oplossen door mee te praten met toekomstige formaties. Dit is begonnen met Tim Hofman en de ChristenUnie, maar naarmate de tijd vorderde sloten zich meer organisaties en partijen aan. Zo verbonden ook Jesse Klaver namens GroenLinks en Lodewijk Asscher namens de PvdA zich aan het manifest. Uiteindelijk hebben acht partijen, zes PJO’s en vele maatschappelijk betrokken organisaties het manifest ondertekend.

Het bestuur gaf in de mail aan ‘dat studenten beter verdienen dan een vaag zinnetje over een mogelijke basisbeurs’. Het manifest van Coalitie-Y zegt het volgende daarover: ‘We pakken het leenstelsel aan en voeren een basisbeurs in’. Ik ben de eerste die toegeeft dat dit geen kant-en-klaar beleidsdocument is. Toch ben ik van mening dat we daarmee in ieder geval verder kunnen. Het leenstelsel is een gedrocht en daar moet iets aan gedaan worden. Het middel waarmee we het gedrocht aanpakken is het probleem niet. Een basisbeurs, in wat voor vorm dan ook, zou dan een goed begin kunnen zijn, want een probleem minder erg maken is ook winst in Nederland Polderland.

Hoewel onze vrienden van de christelijke partijen het niet snel zullen toegeven, staat het manifest voor onze sociaaldemocratische waarden. De andere negen (!) punten van het jongerenmanifest waren geen breekpunt voor het bestuur. Het betreft de basisbeurs die niet acceptabel zou zijn, maar daarmee doen we wel de andere onderwerpen tekort, zoals het aanpakken van de woningnood of een goede balans op de arbeidsmarkt creëren.

De JS moet zich aansluiten zodat het juist mee kan denken aan het ontwerp voor een basisbeurs waar iedereen baat bij heeft. Nu staan we langs de zijlijn bij de onderwerpen die ons juist aan het hart gaan. Dat zou zonde zijn, hoewel de PvdA zich wel bekommert om Coalitie-Y.

Auteur Tarik Silic is redacteur van de LAVA en lid van de JS.

categorieën: Column
tags: , , ,

Contact

Wil jij ook meeschrijven met de Lava? Of heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van een column, artikel of andere schrijverij? Neem dan contact met ons op via onderstaande e-mailadres. Voor vragen over de Jonge Socialisten in de PvdA kan je terecht op hun website: www.js.nl.

E-mailadres: lava@js.nl

Lees verder; klik hier…
Copyright 2020 - Jonge Socialisten in de PvdA