JS’er vertelt: waarom ik geen lid meer ben van de JFVD

Gepubliceerd op 28/08/2019
Geschreven door

In dit stuk vertel ik als ex-JFVD lid over het snelle electorale succes van de partij en haar teloorgang in de afgelopen periode. Mijn tegenstem in dit artikel is Bas Peetsold – een gepassioneerde psychologie student en overtuigd Baudet-aanhanger – die ik ontmoete in mijn tijd bij de JFVD.

Ik was aanwezig bij een FvD-bijeenkomst in Den Helder in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van eerder dit jaar. In een politieke appgroep werd ik benaderd of ik het leuk vind om eens mee te gaan naar een partijbijeenkomst. In een klein, vol zaaltje op Willemsoord bewezen partijkopstukken – waaronder Baudet, Nanninga en Otten – weinig te weten van provinciale thema’s. De Noord-Hollandse lijsttrekker moest werken en kon niet aanwezig zijn. Liever spraken de prominenten over landelijke thema’s als migratie – FvD wil een streng immigratiemodel zoals in Australië – of het volgens Baudet duizend miljard euro kostende klimaatakkoord. Na de bijeenkomst werd mij tijdens de borrel gevraagd of ik lid wilde worden van de JFVD: daar moest ik over nadenken.

Kik thema’s

Na de PS-campagne bleek dat Forums strategie van aandacht voor de zogeheten ‘kik thema´s’ – klimaat, immigratie en koopkracht – had gewerkt. Dertien zetels leverde het maar liefst op. Veel mensen was angst ingeboezemd over de kosten van het nog niet onthulde klimaatakkoord. Al was dit volgens FvD-leden ‘toch niet nodig, want het klimaat verandert altijd’. Het plotselinge succes van Forum verbaasde ook jonge leden als Bas Peetsold: “Dit had ik ook niet verwacht. Ik verwachte tussen de acht en tien zetels. Ze werden de proteststem door zich kritisch uit te laten over migratie en af te zetten tegen het klimaatakkoord.”

Het mooie resultaat van FvD leidt voorlopig niet tot veel verandering. De partij heeft fundamenteel verschillende opvattingen dan veel andere partijen. In Zuid-Holland – de provincie waar Forum de grootste werd en een FvD-coalitie lange tijd leek te lukken – mislukte door een retweet van een racistisch filmpje door de partijleider. “In de meeste provincies werd de partij bij voorbaat al uitgesloten. Ik vind het onterecht dat FvD op basis van tweets en essays van Baudet buitenspel wordt gezet. De media trekken alles uit zijn context”, zegt Peetsold.

Bas Peetsold is lid van de JFVD

Geen afwijkende standpunten

Ondertussen was ik lid geworden van de JFVD. Ik ging langs bij veel borrels en was lid van de debatcrew in Utrecht – de enige in het land. De partijleiding is er altijd bij en de standpunten mogen absoluut niet afwijken van de partijlijn. Bas Peetsold is nog steeds lid van Forum en als ik hem vraag of je bij de JFVD meer kan dan applaudisseren antwoordt hij: ¨Ik ben als lid aanwezig bij lezingen over bijvoorbeeld migratie. De organisatie bestaat inderdaad uit veel dezelfde mensen, het is ook onduidelijk georganiseerd, maar er zijn nieuwe initiatieven op komst¨. In mijn ervaring is er geen plek voor discussie bij de JFVD, onder de leden onderling kun je natuurlijk wel praten maar dan krijg je veel vreemde gesprekken. Zo zien velen de “doorgeslagen feminisering¨ als grootste politieke probleem.

Ik werd als JFVD-lid ook geconfronteerd met de essays en (re)tweets van Baudet, zoals het essay over het werk van de Franse auteur Michel Houellebecq, waarin Baudet een traditionelere rol voor de vrouw bepleit. Ik beschouwde dit als zijn persoonlijke uitlatingen en zag ze los van de partij. Toen ik hierover begon binnen de JFVD bleek al snel dat ik maar beter geen kritiek kon uiten omdat het om de “grote leider” ging.

In het voorjaar van 2019 breekt er ruzie uit tussen Otten – Eerste Kamerlid en penningmeester van Forum – en Baudet. Volgens Baudet en co zou Otten ‘een greep uit de kas’ hebben gedaan. Dit was voor de partijleider genoeg reden om het Eerste Kamerlid uit de partij te zetten.

Als Otten weg is wordt het helemaal Baudets partij met vreemde doelen als “het bestrijden van cultuurmarxisme”. Als lid hoor je dan nog maar weinig over pragmatisch beleid. Dat was wel iets wat ikzelf miste: concrete politieke discussie over actuele onderwerpen. FVD en de JFVD lijken, mijns inziens, meer op een podium voor de filosofische uitlatingen van Baudet.

In mei is het tijd voor de Europese Parlementsverkiezingen. De uitslag is voor de partij redelijk teleurstellend. Ondanks het spraakmakende debat Rutte versus Baudet raakt de partij, ten opzichte van de PS eerder dat jaar, kiezers kwijt.

Ja knik-rondje

Nout Schouten is JS’er

Als 17-jarige mag ik helaas nog niet stemmen, maar op 8 juni besluit ik wel mijn Forum-lidmaatschap op te zeggen. Het is de dag van het JFVD-congres. Ik ben die dag met goede verwachtingen en in mijn nette pak naar de Amsterdam RAI vetrokken. We beginnen het congres met een ja-knik-rondje waarin alle voorstellen van het bestuur worden goedgekeurd door de leden. Een paar uur later trekt iedereen naar Strand Zuid om naar verschillende sprekers te luisteren.

Niet overtuigen maar overheersen

Op het strand luisteren velen slecht naar de sprekers, ze drinken liever een biertje achterin de zaal. Aan de onzin die verkondigd wordt hebben ze duidelijk niets gemist: het wordt aan elkaar gepraat door Yernaz Ramataursing. Sprekers zijn onder meer Jan te Nijenhuis, die een praatje houdt over waarom het gemiddelde IQ in het westen daalt, en volgens datingcoach Tom Gorny zegt een vrouw ‘nee’ wanneer ze haar benen niet heeft geschoren. Een andere spreker, Sietske Bergsma, vergeet dat Duitsland ook rechtse kranten heeft – zoals Bild en die Welt – op het moment dat ze vertelt dat er “geen rechtse media zijn in Duitsland¨. Chris Stoffel van de SGP ageert nog tegen Abortus, wat wel logisch is voor een SGP´er.

Het schokkendst zijn de woorden van bestuursleden Etalle en Jansen. Volgens hen moeten ze kiezers “niet overtuigen maar overheersen”. De dag wordt afgesloten met een vragenrondje met Baudet en Hiddema. Na het partijcongres zeg ik mijn lidmaatschap op. Bas blijft nog lid van Forum: “De meeste mensen waren slechts gastsprekers. Voor mij zou een samenwerking met Groenlinks, het verraden van de kiezer of het inperken van rechten zoals abortus pas echt de druppel zijn.” Persoonlijk is het voor mij al de druppel als dit als dit soort gekke dingen worden gezegd op een PJO-congres.

LPF-taferelen

Ik heb nooit spijt gekregen van mijn vertrek bij de JFVD. Ik ben inmiddels lid van de JS, waar ruimte is voor jongeren en leden niet als onderdeel van de fanclub fungeren. Deze zomer, tijdens de komkommertijd, ging er wel weer veel aandacht naar FvD: de partij valt namelijk uiteen in de liberale Ottianen en cultureel-rechtse Baudetianen. Otten is er definitief uitgegooid na een verdachte overboeking. Zo blijkt uit een door Baudet persoonlijk geschreven rapport. Otten heeft echter de administratie gekopieerd en bewijst het ongelijk van Baudet en de zijnen. Het ex-lid laat daarmee pijnlijk zien wat de partij werkelijk is: een geldpot waar de top gretig uit graait. 

Baudet heeft momenteel een grote partij, met veel leden, maar overlegt niet. Het is zijn weg of de snelweg, en wie het oneens is mag vertrekken. Dit doet denken aan de taferelen bij de LPF begin deze eeuw. Menig Forum-lid kan zich dan ook niet meer vinden in de partijlijn. Al denkt Bas Peetsold daar anders over: “Ik verwacht dat FvD nog een tijdje doorgaat en onder meer de wet bescherming Nederlandse waarden zal invoeren. Ik merk als lid maar weinig verschil nu er wat leden weg zijn. Baudet is toch het absolute gezicht van de partij: het draait uiteindelijk om hem.”

Ik ben nu echter lid van de Jonge Socialisten. Hier hoop ik mij bezig te houden met concrete politiek en te protesteren tegen bijvoorbeeld grote bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels. Ik geloof dat de PvdA veel heeft bereikt voor de normale Nederlander, ondanks de geleden verliezen de afgelopen jaren. Het is een stuk mooier om deel uit te maken van deze sociaaldemocratische familie dan van Thierry Baudets persoonlijke fanclub FvD.

Auteur en JS-lid Nout Schouten houdt vooral van praktische politiek. Hij vindt het belangrijk om ieders ideeën correct weer te geven. Gelooft dat serieuze politiek een verschil maakt in het dagelijks leven. Lijfspreuk: “Met velen bereik je iets, in je eentje niets”, daarom is hij lid geworden van de JS.

categorieën: Column, LAVA 2019
tags: , , , , , , ,

Contact

Wil jij ook meeschrijven met de Lava? Of heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van een column, artikel of andere schrijverij? Neem dan contact met ons op via onderstaande e-mailadres. Voor vragen over de Jonge Socialisten in de PvdA kan je terecht op hun website: www.js.nl.

E-mailadres: lava@js.nl

Lees verder; klik hier…
Copyright 2020 - Jonge Socialisten in de PvdA