Lilit Zeltsburg – ‘In de JS telt ieder lid mee’

Gepubliceerd op 02/06/2019
Geschreven door

De stembussen zijn geopend: de komende periode kiezen JS’ers de nieuwe voorzitter. De Lava sprak de kandidaten over hun ambities, dromen en voorbeelden. Maak hieronder kennis met kandidaat Lilit Zeltsburg (23).

Waarom heb je besloten om je kandidaat te stellen?

“Toen ik zes jaar geleden lid werd van de JS wilde ik me inzetten voor een betere wereld, en ik geloof dat de JS daarin onmisbaar is. Volgens het idee van “be the change you want to see“, heb ik nu dus besloten me te kandideren als voorzitter.”

Wat maakt jou de meest geschikte/ beste kandidaat om de komende periode voorzitter te zijn van de JS?

“Een goede voorzitter is volgens mij iemand die (bestuurs)leden empowert. Als voorzitter van mijn afdeling heb ik dat geprobeerd te doen. Ik ben assertief, creatief, en empatisch, en ook niet te beroerd om kritisch te zijn over mezelf. Ik vind dit belangrijke eigenschappen voor een voorzitter.”

Wat moet er tijdens jouw voorzitterschap sowieso veranderen binnen de JS?
“In de JS telt ieder lid mee. Helaas is dit niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Ik wil door proactiever contact tussen besturen en leden ieder lid motiveren om op diens eigen manier mee te doen, want bij ons verdient iedereen een eigen plekje.”

Wat is op dit moment het belangrijkste sociale vraagstuk in Nederland?
“Ik maak me zorgen om de groeiende kloof tussen arm en rijk. Deze kloof versterkt ook andere vormen van ongelijkheid, zoals in het onderwijs. Het draagt bij aan de verdeeldheid in de maatschappij. Om dit probleem aan te pakken moeten linkse partijen weer kijken naar de oorzaken van problemen binnen het grote geheel, en niet alleen de symptomen.”

Wat is jouw levensmotto?
“Ik vind het lastig een motto te kiezen dat mijn hele wereldbeeld omschrijft. Ik streef er gewoon naar altijd goed te zijn voor anderen, omdat een mooiere wereld begint bij onszelf.”

Wie is jouw (politieke) voorbeeld? En waarom?
“Mijn grote voorbeeld is Emma Goldman, een Joodse anarchistische activist in Amerika aan het begin van de 20e eeuw. Ze was een vroege voorvechter van LHBT-rechten, en is meerdere keren gearresteerd omdat ze gratis seksuele voorlichting gaf aan vrouwen! Hoewel ik het zeker niet op alles met haar eens ben, vind ik haar onvermoeibare strijd voor de rechten van vrouwen en arbeiders inspirerend.”

Wat is jouw favoriete kunstwerk?

“The Archandroid, een album van Janelle Monae. Het is zulke goede muziek! En met een sterke, actuele boodschap. Ik ben fan.”

categorieën: JS Voorzittersverkiezingen 2019
tags: , ,

Contact

Wil jij ook meeschrijven met de Lava? Of heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van een column, artikel of andere schrijverij? Neem dan contact met ons op via onderstaande e-mailadres. Voor vragen over de Jonge Socialisten in de PvdA kan je terecht op hun website: www.js.nl.

E-mailadres: lava@js.nl

Lees verder; klik hier…
Copyright 2020 - Jonge Socialisten in de PvdA