PJO-Parlement 2019: Winnen doe je zo!

Gepubliceerd op 12/08/2019
Geschreven door

Een verslag van Tarik Silic

Het is iets na acht uur op een donderdagavond. Ik stap samen met mijn partijgenoten binnen bij het landelijk bureau van de Jonge Democraten. Mijn eerste evenement voor de Jonge Socialisten is meteen het PJO-parlement. Ik weet niet wat me te wachten staat, maar het is een aardige binnenkomer voor iemand die straks politicologie gaat studeren bedenk ik me nog die avond.

Bij alle commissies stromen de gelegenheidskamerleden de vergaderruimtes binnen om te onderhandelen over hun (deel)akkoord. Niemand weet wat de uitkomst gaat zijn of wat ze gaan steunen, maar dat verandert snel zodra het spelletje begint. Een gezonde dosis spanning gaat nu hand in hand met een pokerface.

Dit jaar doen aan het PJO-parlement tien politieke jongerenorganisaties (PJO) mee. De JOVD, JFVD, Jonge Democraten, SGPJ, CDJA, Perspectief, Pink!, Oppositie, DWARS en natuurlijk de Jonge Socialisten. De opzet is vrij simpel: er zijn vier deelonderwerpen met elk een commissie die aan de hand van vier stellingen een akkoord moeten opleveren. Uiteindelijk vindt er een debat plaats in de plenaire zaal van de Tweede Kamer over de akkoorden. Na het debat wordt de beste debater en de beste PJO uitgeroepen.

Bij alle commissies zijn de standpunten uitgewisseld. Gelijk zijn de vergaderingen geschorst en begint het spel. Wij zijn natuurlijk niet de beroerdste als constructieve partij op links, dus wij worden betrokken bij pogingen om zowel over links als rechts akkoorden te smeden. Je wordt daarmee razendsnel geconfronteerd met de dillema’s om aan meerdere tafels te onderhandelen, zonder dat je weet of het zin heeft.

Onderhandelen, onderhandelen en onderhandelen

Er komt informatie binnen bij alle fracties: de zetelaantallen. Niet iedere partij kan de maximale vijftien zetels bezetten om verschillende redenen. We blijken samen 135 zetels te kunnen vullen. Nog ‘slechter’ nieuws voor ons als sociaaldemocraten: het rechts-conservatieve blok met JOVD, JFVD, SGPJ, CDJA en Perspectief heeft een meerderheid van 70 zetels.

Tien uur. Rechts heeft een meerderheid en zoekt elkaar meteen op. In het landelijk bureau van de Jonge Democraten, waar de commissie ‘Democratie en Rechtstaat’ zetelt, wordt er door rechts een kamer bezet gehouden terwijl er samen vergaderd zou worden. Termen als ‘old boys network’ en ‘achterkamertjespolitiek’ vallen geregeld in alle hectiek. De Jonge Democraten en DWARS voelen zich belazerd, terwijl wij onthutst zijn met het missen van het akkoord.

De vergadering eindigt, maar dat betekent niet dat de onderhandelingen zijn stopgezet. Straatlichten branden, studenten gaan stappen en de stamkroegen zijn gevuld. De PJO’s gaan naar het Plein en zoeken elkaar op om te onderhandelen. Ondergetekende zit het diep dat het rechtse blok met elkaar in zee gaat, dus hij heeft zich vermaakt met fractiegenoten onder het genot van een colaatje…

Akkoorden

Je wordt doodmoe van het lobbyen bij je politieke tegenpolen, maar de deadline nadert voor de akkoorden. Wij hebben ook kleur bekend en besloten om niet mee te doen met het rechtse feestje. Daarmee vallen we buiten de meerderheidsakkoorden. Hoewel dat teleurstellend is, kunnen wij met trots zeggen dat we niet buigen voor rechtse praatjes.

De vier thema’s hebben vier stellingen waarover de PJO’s samen een akkoord moeten maken. De drie christelijke partijen hebben samen met de JOVD en JFVD een krappe meerderheid, waardoor ze elke keer een akkoord vormen met elkaar. Wij hebben samen met de andere progressieve partijen geprobeerd bij twee thema’s een ander akkoord binnen te slepen.

Het debat

Debatteren is lastiger dan dat het lijkt. Je moet scherp zijn op de interrupties van je tegenstanders, maar ook je verhaal onthouden. Bij de ene spreker gaat het moeizamer dan bij de andere spreker, maar het niveau is hoog. Hoewel de debatten er soms fel aan toe gaan – een clash tussen Oppositie en JFVD over migratie ging erg ver – gaat het er respectvol aan toe.

Wij hebben een goed verhaal en krijgen de nodige sympathie in de wandelgangen achter de plenaire zaal. Dusdanig veel sympathie dat de confessionelen ons benaderen voor steun voor hun akkoord ‘Democratie en Rechtstaat’ in ruil voor enkele amendementen die wij hebben ingediend. Dit is dé kans om een akkoord te hebben dat mede door ons tot stand is gekomen, maar tegelijkertijd moeten wij dan met rechts in zee gaan. Er vindt nu overleg plaats met de nodige emoties in de groep, terwijl op de voorgrond druk gedebatteerd wordt over andere akkoorden. Nu zijn wij degenen die in de achterkamertjes zitten met het duivels aanbod van de confessionelen.

Toch klopt er iets niet. Hebben ze geen steun van de JOVD? We hakken de knoop door onder leiding van onze fractievoorzitster Judith en wijzen hun voorstel af. Tegen de andere PJO’s zeggen we dat er niks aan de hand was, maar het was kielekiele voor de fractie. Andere fracties onderlegden ondertussen druk door in de WC’s, maar wat daar is besloten is mij een raadsel…

Ondertussen gaat het debat door. Een goede vijf uur zijn voorbij en het laatste thema dient aan, maar er is tijdgebrek (de Tweede Kamer gaat ook gewoon op slot). Rechts heeft zijn akkoorden gesteund en wij staan als oppositie steeds met lege handen. De voorzitter van het debat wordt ongeduldig na wéér een amendement dat door rechts wordt weggestemd. De interrupties worden gekort en we komen niet eens toe aan stemmen over het laatste akkoord. Het debat eindigt daarmee abrupt.

Wie het laatst lacht, lacht het best

De PJO’s gaan samen eten in een restaurant. Daar worden de winnaars uitgeroepen. De jury, bestaande uit de JOVD, JFVD en DWARS, komt aan. Het wordt doodstil. Wij hebben een vermoeden dat een partij op rechts het debat wint vanwege de akkoorden, maar zo zeker lijkt dat niet na het getoonde niveau van spreken.

Allereerst komt de beste debater: iemand van Perspectief wint die prijs. Hij krijgt een fles wijn en heeft duidelijk zin om zijn winst te vieren. Het wordt nog stiller. De jury geeft de SGPJ brons. Zij hebben het PJO-parlement drie keer gewonnen. Perspectief eindigt vervolgens tweede. Zij hebben de beste debater. Wij zagen de bui al een beetje hangen, maar voor het eerst in de geschiedenis van het PJO-parlement riep de jury de Jonge Socialisten uit als winnaar van het PJO-parlement! Een overwinning die onverwachts voelt, maar erg zoet smaakt en gevierd gaat worden na twee dagen vol drama.

Fractiegenoten Melad, Joshua, Rosalie, Andrej, Anne, Nick, Suzanne, Stan, Patrick, Lotus, Nassim, Jesse, Cheyenne en Judith: Bedankt!

categorieën: LAVA 2019
tags: , , , , ,

Contact

Wil jij ook meeschrijven met de Lava? Of heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van een column, artikel of andere schrijverij? Neem dan contact met ons op via onderstaande e-mailadres. Voor vragen over de Jonge Socialisten in de PvdA kan je terecht op hun website: www.js.nl.

E-mailadres: lava@js.nl

Lees verder; klik hier…
Copyright 2020 - Jonge Socialisten in de PvdA