“We gaan voor een verdubbeling van het aantal zetels”
Gepubliceerd op 21/05/2019
Geschreven door de Redactie
Naomi Woltring (34) – #9 bij de PvdA bij de Europese Verkiezingen dit jaar – zat tussen 2007 en 2008 als secretaris personeel en organisatie in het landelijk bestuur. We blikken samen met Naomi terug op haar tijd bij de JS en spreken haar over feminisme, neoliberalisme en Europa.
“Iedere JS-bestuurder probeert het wiel opnieuw uit te vinden. En dat is helemaal niet erg. Wij probeerden ons zoveel mogelijk op straat te laten zien: niet alleen kletsen, maar juist ook met de poten in de modder. Dat hebben we bij veel afdelingen tussen de oren gekregen. In ‘mijn tijd’ stuurde je als bestuurder een paar beroepskrachten, die vaak jaren ouder dan jij waren, aan. Dat was enorm leerzaam, maar zorgde ook voor de nodige ongemakkelijkheid.”
“Ik heb bij de JS goed leren organiseren. Mijn hoogtepunt was het jubileumcongres van YES (Young European Socialists, toen nog ECOSY) dat wij organiseerden ter ere van het 15-jarig bestaan. Dat was een heel karwei met een verantwoordelijkheid over ruim dertig vrijwilligers, maar bovenal een geslaagd weekend. Het organiseren van een congres is echt een kunst. Van het maken van een congresbundel tot leidinggeven aan tientallen vrijwilligers. Voor mij was dat heel waardevol.”
“Meer dan tien jaar geleden was feminisme op veel plekken binnen de vereniging best een vies woord. Dat was het lang niet, maar in het eerste decennium van deze eeuw wel. Hoewel er wel een werkgroep girls in politics bestond, was het binnen de JS regelmatig een soort old boys network. Over het tegengaan van genderongelijkheid werd wat nonchalant gedaan. ‘Dat is nu anno 2007 toch niet meer nodig?’ Dat is door maatschappelijke ontwikkelingen inmiddels gelukkig veranderd. Het is belangrijk dat dit soort dingen besproken en bediscussieerd worden binnen een politieke jongerenorganisatie.”
“Je leert bij een pjo ontzettend goed om besluiten en ideeën in maatschappelijke context te plaatsen. Daar heb ik in mijn latere werk – bijvoorbeeld bij de Wiardi Beckman Stichting, maar ook als promovenda bij de Universiteit Utrecht – veel aan gehad. Ik ben momenteel aan het promoveren op het onderwerp neoliberalisme. Uit de linkerflank van de PvdA gaan soms stemmen op dat wij dit gedachtegoed – waarbij de markt als antwoord op alles wordt beschouwd – te veel hebben omarmd. Daar ben ik het mee eens, maar het is niet het hele verhaal. De PvdA heeft de markt in proberen te zetten om sociaaldemocratische doelen te behalen en de verzorgingsstaat goed te houden. Met wisselend succes. De markt werd steeds maatgevender. Gelukkig komen we daar van terug.”
“Ik vond het belangrijk om me te kandideren omdat ik ideeën heb voor een beter en eerlijker Europa. Zo moet de EU meer controle uitoefenen op de banken, moeten woningen geen onderdeel zijn van de interne markt en lidstaten die het niet nauw nemen met democratische beginselen mogen worden uitgesloten van stemming in het Europees Parlement. Wij als PvdA gaan voor een verdubbeling van het aantal zetels.”
Foto: Dane Vonk